Kıble yönünü bilmiyorsak ne yapmalıyız?

 


Kıble yönünü bilmiyorsak ne yapmalıyız?

Namazların Mekke şehrindeki Kabe'ye yönelmiş olarak kılınması gerekir. Kıble yönünü bilmeyen kimse yanında bilen birileri varsa sorar, yoksa araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.

 

En basit kıble yönü nasıl bulabilirim?

Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür. En basit kıbleyi bul tekniği bunlardan birisidir.

 

Kıbleden kaç derecelik sapma namazı bozar?

Selçuklu ve Osmanlı camilerinde bu tür küçük kıble ölçüsü hataları bulunabilir. Yani, caminin kıble yönünde 45 dereden fazla sapma yoksa, ibadetin geçerliliği açısından da bir sakınca yoktur.

 

Telefonla kıble nasıl bulunur?

Bu uygulamanın en dikkat çeken özelliği haritalı olmasıdır. Telefonu ok işaretinin gösterdiği yere tutmanız cep telefonu ile kıble yönü bulma için yeterlidir. Ok işaretinin gösterdiği yerde Kabe resmini göreceksiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski