Şükür kurbanı hangi ayda kesilir?

 


Adak Kurbanı ve Şükür Kurbanı Nedir? Kesilmezse Ne olur?

Adak ve kurbanlık, bir olayın gerçekleşmesi adına adanan ve gerçekleştiği takdirde kesilen kurbandır. Bu kurbanda kimse ibadet maksadında yükümlü değildir. Fakat gerçekleşecek bir iş öncesi adandığı için kişinin kendine vacip kıldığı bir kurbandır. Diğer bir deyişle kişinin Allah’a söz vermesi ve neticesinde sözünü kurban keserek yerine getirmesidir.

 

Akika nedir ve ne zaman yerine getirilir?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464). Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.

 

Şükür kurbanı hangi ayda kesilir?

Şükür kurbanlarının ne zaman kesileceği çok merak edilen bir konudur. Kişilerin istedikleri bir durumun gerçekleşmesini gördüğü andan itibaren, istediği her an şükür kurbanını kesebilir. Şükür kurbanı kesen tüm aile bireyleri tarafından yenilebilir.

 

Adak kurban yerine para versek olur mu?

Adak kurbanı yerine para verilemez. Kişi adak kurbanı keseceğine söz verdiği için kurban kesmelidir. Adanan adağın, dinde farz veya vacip olan bir ibadetin olması gereklidir. Adak ve kurbanlık hususunda verilen sözler tutulmalıdır. Adak ve kurbanlık kesilmeyip paraya çevrilemez.

 

Canlı hayvan kesim esnasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidir. Canlı hayvan kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski